..........[Use "Google Chrome" for best view!]..........
Posted by : fivenuckles2 Sep 5, 2016

 

Dalam dunia digital muzik sekarang, sudah tentunya berlaku banyak perubahan ketara yang mana kita sendiri sedang mengalaminya tanpa kita sedari.
Salah satunya yang saya sendiri perasan ialah penggunaan "mashup".

Siapa tahu apa it MASHUP? "Mesh, ap".
Mash potato ke?
Sukar nak diterangkan kerana istilah mashup ini ada maksud tersirat dan terselirat yang saya sendiri apa entah tak faham. Haha...:)
Walaupun tak faham, saya suka dengan konsep mashup ni kerana ianya menarik minat saya untuk mendengar genre muzik yang serba unik dan kelainan ini.

Macam mana nak explain ya?
Lepas guna Google Translate, rasanya maksudnya macam ni kot.
Sebuah lagu atau komposisi dicipta dengan menggabungkan lagu-lagu dua atau lebih yang telah dirakam, biasanya dengan melapisi trek vokal satu lagu dengan lancar atas landasan instrumental lain.
Kalau ayat saya jadi macam ni:
Lirik lagu A dimainkan dalam background lagu B, dan sebaliknya.
Ada sesetengah kata yang ianya sejenis remix, tapi saya tak pasti.

Minat ramai musician? Tapi tak tahu nak dengar yang mana satu?
Genre ni mungkin membantu anda rasa lega.

Contoh-contoh mashup yang saya jumpa:

1) Dari negara saya, Malaysia:
    - Sakura Band x Khalifah - Polaroid x Hang Pi Mana
      

    - Janna Nick x Zarul Umbrella - Mungkin Saja x Bukalah Hatimu
      

    - Audio - ERA fm Mashup
      

2) Dari barat:
    - Linkin Park & Jay Z - Numb/Encore
      

    - DJ Earworm - United State of Pop 2009 (Blame It on the Pop)
      

    - Sami Zayn x Taylor Swift - Taylor Swift Megamix
      

3) Dari Jepun:
    - 100 Anime Theme Mashup
      

    - Anime Euphoria (DJRaiz 50-Anime Song Mashup)
      

    - Nico Nico Ryuuseigun Chaos FULL VERSION
      

4) Dari Korea Selatan:
    - HOT K-POP 2012 (75 song mashup)
      

    - BIGBANG & PSY & 2NE1 - I AM FANTASTIC GANGNAM STYLE BABY
      

    - U-Kiss vs. SHINee vs. Super Junior vs. Nirvana - Sorry, Smells Like Easy Ding Dong
      

5) Video Games:
    - Busta Rhymes vs. Pokemon - POKEMON HIP HOP 8 BIT
      

    - Nelly vs. Chrono Cross - Just a Dream (of the Shore Near Another World)
      

    - The Bundies - Angry Birds song Official Video
      

6) Fenomena internet (memes) terkenal:
    - Nirvana vs. Rick Astley - Never Gonna Give Your Teen Spirit up
      

    - Baha Men/Nyan Cat - Who Let the Nyan Cats Out?
      

    - MC Hammer feat. Andrew Meye - Can't Tase Me
      

7) Campuran bahasa/negara:
    - Ore no Imouto vs. Eminem - Nexus vs. Superman
      

    - Hana Kanazawa vs. Everybody - Everybody's Circulation - TMABird
      

8) Yang ni projek saya sendiri suka-suka buat. Terukkan? Hehehe....
    - Linkin Park x BACK-ON


    - Quad City DJ's vs. Golden Axe II Boss Theme - Golden Slam II       

    - Lain-lain

Banyak lagilah contoh-contoh lain korang boleh tengok kat internet.
Cubalah anda mendengarnya.

Sumber:

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

- Copyright © 2013 EjakDerita! - Hataraku Maou-sama! - Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -