SOLOK LADA adalah merupakan salah satu makanan tradisional yang berasal daripada negeri Terengganu. Makanan ini biasanya disediakan sekali sebagai makanan tambahan kepada nasi kerabu.
Bahan-bahan yang diperlukan:
- 6 atau 7 biji lada besar
- 1/2 biji kelapa parut (kelapa muda)
- 3 biji bawang merah
- 1 inci halia
- 1 mangkuk santan kelapa
- 3 ekor ikan selayang panggang/kukus
- sedikit gula & garam
Cara-Cara menghasilkan Solok Lada:
- Belah bahagian tengah lada - buang biji - ketepikan.
- Ikan dibuang tulang - ketepikan.
- Tumbuk kelapa parut.
- Campurkan ikan, tumbuk lagi.
- Masukkan bawang, halia, tumbuk lagi sehingga lumat.
- Masukkan secukup rasa, gula dan garam.
- Masukkan bahan yang ditumbuk tadi ke dalam lada.
- Tuangkan santan ke atas lada.
- Masak lada di atas api yang sederhana, sehingga santan agak kering.
- Siap! Untuk dihidangkan.
Video:
0 comments:
Post a Comment